Wszystkie warzywa są zdrowe, jednakże niektóre z nich posiadają cenne właściwości zapobiegające rozwojowi wybranych chorób oraz schorzeń. Przekonaj się czego nie może zabraknąć w Twojej diecie.

 

Jakie warzywa należy koniecznie włączyć do diety?

Bataty znane są pod nazwą słodkie ziemniaki i poszczególne odmiany różnią się między sobą kolorem oraz właściwościami. Występuje odmiana biała oraz żółta, a także pomarańczowa. W przypadku pomarańczowych batatów, występują w nich przede wszystkim karotenoidy, które można znaleźć również w marchewce oraz dyni. Nazywane są one przeciwutleniaczami, dzięki czemu organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Stanowią one uzupełnienie diety osób pragnących zachować właściwie funkcjonujący układ nerwowy. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, mangan, potas, fosfor oraz magnez. Powinny na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z cukrzycą oraz pragnących zrzucić zbędne kilogramy.

Czosnek to kolejny przykład, którego nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Jego zadaniem jest przede wszystkim wspieranie odporności, zabija on bakterie oraz grzyby, a także drobnoustroje i wirusy, jest więc nieoceniony. Dzięki niemu układ krążenie dobrze funkcjonuje, a cholesterol pozostaje na odpowiednim poziomie. Warto zdawać sobie sprawę, że należy zjadać go na surowo, gdyż w momencie dodania go do gorącej potrawy traci większość swoich jakże pożądanych cech. Jeśli pragniesz być właścicielką mocnych oraz zdrowych włosów, konieczne wprowadź czosnek do swojej diety.

Buraki powinny znaleźć się w diecie osób, które pragną pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz chronić się przed bakteriami. Jest to warzywo słynące z obniżania ciśnienia krwi, pomaga ono także osobom u których występuje zgaga. Buraki to idealny sposób na wzmocnienie krwi przez anemików, gdyż są one bogate w kwas foliowy, witaminę B9 oraz witaminę C.

Sięgają po nie także ludzie leczący się u onkologów. Ich stosowanie nie jest wystarczające, aby wygrać wartę z nowotworem, jednakże dobrze współdziałają z układem odpornościowym oraz wspierają organizm chorych.

W ostatniej kolejności zostaną przywołane pomidory, które są najczęściej wybieranym produktem przez Polaków (kiedy mowa o warzywach oraz owocach). Stanowią idealne wzbogacenie kanapek, sałatek, zup oraz innych dań. Bardzo ważny jest fakt, że w przeciwieństwie do innych warzyw, wraz z dostarczanym ciepłem nie tracą one swoich cennych właściwości. Pomidory bogate są w antyoksydanty, które są pomocne w przypadku zmagania się z różnymi nowotworami. W owocach tych znajduje się także kwas liponowy, wspierający funkcjonowanie metabolizmu, a także regulujący poziom cukru występującego krwi. Są one bogate w cholinę, potas i błonnik.