Orzechy z drzew, w tym orzechy włoskie, są bogate w składniki odżywcze i bogate w tłuszcze nienasycone. Badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie takich orzechów wiąże się z różnymi korzystnymi skutkami zdrowotnymi.

Orzechy włoskie a układ sercowo-naczyniowy

Badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich w połączeniu z dietą ubogą w tłuszcze nasycone może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Spożywanie orzechów włoskich może też obniżać ciśnienie krwi w odpowiedzi na stres i odpoczynek. Nie brakuje dowodów na to, że osoby, które spożywały orzechy włoskie, czy też wprowadziły olej z orzechów włoskich do swojej diety, wykazywały obniżone ciśnienie krwi w spoczynku i pod wpływem stresu. Na tej podstawie twierdzi się, że diety zawierające orzechy włoskie, czy też produkty z ich olejkiem, jak te oferowane przez Aura herbals, czy OleoFarma mogą pomóc naszemu organizmowi lepiej radzić sobie ze stresem.

Orzechy włoskie a rak piersi

Spożycie orzechów włoskich wiąże się też z zahamowaniem wzrostu raka piersi. W szczególności osoby, które spożywają orzechy włoskie regularnie, mogą się cieszyć takimi korzyściami. Podobnie orzechy włoskie są nie tylko dobre w leczeniu nowotworów, ale również warto je wdrożyć do diety w kontekście profilaktycznym. Skoro więc nie brakuje dowodów na to, że jedzenie orzechów włoskich spowalnia tempo wzrostu guzów rakowych i zmniejsza początek guzów – tym bardziej warto poważnie pomyśleć nad wprowadzeniem ich do swojej codziennej diety.

Orzechy włoskie a inne choroby

Osoby spożywające orzechy włoskie są w przybliżeniu również o połowę mniej zagrożone tym, że zachorują na cukrzycę typu 2 niż osoby, które nie spożywają orzechów. Co więcej jest to zasadność niezależnie od wskaźnika masy ciała, płci, wieku, rasy czy poziomu aktywności – po prostu orzechy włoskie mają w sobie tę moc, a dodatkowo mogą być naprawdę korzystne dla poprawy zdrowia serca i ogólnych funkcji poznawczych.

Ze wspomnianą rolą orzechów włoskich w kontekście funkcji poznawczych w szczególny sposób wiąże się ich skład – w którym to można znaleźć między innymi:

  • mikroskładniki odżywcze,
  • fitosterole,
  • kwas linolowy,
  • polifenole.

W szczególności stwierdzono, że suplementacja orzechów włoskich może poprawić funkcje motoryczne, pamięć i funkcje poznawcze. Wykazano, że u ludzi zwiększenie ogólnego spożycia orzechów poprawia funkcje poznawcze – co widać przede wszystkim na przykładzie osób starszych, które w ciągu swojego życia dbały o to, by w ich codziennym menu nie zabrakło orzechów włoskich właśnie. Choć oczywiście nigdy nie jest za późno, by zacząć.

Reasumując, orzechy włoskie są uważane za doskonałe źródło wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych omega-3. W szczególności diety zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 są związane z redukcją lipoprotein o małej gęstości. Dodatkowo orzechy włoskie są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika.