Fruktoza to cukier występujący w owocach oraz warzywach, który jest w stanie uczulać pewną grupę osób. Skutki uboczne alergii to między innymi bezustanne bóle brzucha, wzdęcia oraz biegunki. Jeśli pojawiają się one u Ciebie warto upewnić się czy problem nie tkwi w niewłaściwie opracowanej diecie. Jak postępować w jej przypadku?

Jak rozpoznać nietolerancję fruktozy?

Nietolerancja fruktozy objawia się w najbardziej klasyczny sposób – boli brzuch. Dodatkowo po zjedzeniu owoców mogą pojawić się również biegunki. Wszystkie te cechy pokazują, że mamy do czynienia z nietolerancją wchłaniania fruktozy. Fruktoza występuje w niemalże wszystkich owocach oraz ogromnej części warzyw. Stąd ich usunięcie z diety może stanowić duży problem, gdyż stanowią one źródło witamin oraz minerałów. W takim przypadku konieczne jest sięgnięcie po odpowiednie suplementy diety, które poprawią stan zdrowia.

Fruktoza, która przedostaje się do jelita grubego zaczyna fermentować. Taka postać to idealne pożywienie dla bakterii oraz grzybów, które w dalszej kolejności powodują szereg nieprzyjemnych skutków ubocznych. Fermentacja sprawia, że w organizmie występują między innymi metan, wodór oraz dwutlenek węgla. Na skutek działania tych substancji pojawiają się mdłości, dolegliwości brzucha oraz głowy, a także wzdęcia. Z kolei gazy sprawiają, że istnieje większa szansa na wystąpienie refluksa żołądkowo-przełykowego.

Jakie są przyczyny nietolerancji fruktozy?

W dzisiejszych czasach, kiedy nauka oraz medycyna rozwinięte są na bardzo wysokim poziomie cały czas nie wiemy dlaczego ludzie zmagają się z nietolerancją fruktozy. Mówi się, że jedną z przyczyn jest zdecydowanie większe zużycie syropów glukozowo-fruktozowych. Kiedyś ludzie pili przede wszystkim wodę, a aktualnie są to soki, napoje gazowe i to właśnie do ich produkcji używa się niepożądane syropu. Kiedy mamy do czynienia z klasycznym cukrem, cząsteczki glukozy oraz fruktozy występują razem, czyli są połączone. Mając do czynienia z syropem, pojawiają się one oddzielnie. Naukowcy informują, że problemy z wchłanianiem występują u osób, które posiadają niewystarczającą ilość białka GLUT-5, dzięki któremu fruktoza transportowana jest przez błonę śluzową do jelita. Brak transportu sprawia, że absorpcja fruktozy nie odbywa się.

Kiedy problem zostanie potwierdzony konieczne jest całkowite usunięcie z diety wszystkich produktów, które mają w sobie fruktozę. W pierwszej kolejności należy pozbyć się z menu owoców oraz całkiem sporej ilości warzyw. Zabronione są również soki, a także wszelkiego rodzaju sałatki czy surówki. Warto mieć na uwadze, że owoce posiadające grube pestki są tolerowane przez alergików lepiej niż wszystkie inne owoce oraz warzywa. Jest to związane z mniejszą ilością fruktozy. To problematyczna dolegliwość z którą jednak trzeba się nauczyć żyć oraz normalnie funkcjonować.