Czarnuszka to wyjątkowa, a zarazem niepozorna roślina, która już od dawien dawna znana jest ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Jej charakterystyczne czarne ziarenka z pewnością możemy znaleźć w niejednej kuchni, ponieważ roślina ta poza korzystnym wpływem na naszą witalność, ma swoje zastosowanie również w sztuce kulinarnej. Czym wyróżnia się czarnuszka i jak możemy ją spożywać?

Czarnuszka, czyli roślina o wielu właściwościach

Czarnuszka jest rośliną pochodzącą z obszarów Iraku oraz Turcji i zaliczana jest do rodziny roślin jaskrowatych. Powszechnie jest ona nazywana czarnym kminkiem, a to za sprawą czarnych nasion o aromatycznym i intensywnym zapachu. To właśnie te małe ziarna wyróżniają się prozdrowotnymi właściwościami, które docenione zostały już w starożytności. Czarnuszka jest bowiem źródłem:
– witaminy A, B1, B3, B6, E i F
– biotyny
– cynku, żelaza, potasu, selenu, magnezu
– węglowodanów
– ośmiu z dziewięciu niezbędnych białek
– flawonoidów
– alkaloidów
– kwasów tłuszczowych
– fosfolipidów.

Zastosowanie czarnuszki

Działanie antycukrzycowe

Olejki eteryczne zawarte w nasionach są odpowiedzialne za wzrost produkcji insuliny, przy jednoczesnym spadku poziomu glukozy we krwi.

Działanie antydepresyjne

Czarnuszka oddziałuje na nasz układ nerwowy, pozwala zachować równowagę oraz zwiększa odporność na stres.

Czarnuszka na odporność

Nasiona czarnuszki bardzo korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, ponieważ działają przeciwzapalnie, antyrakowo oraz przeciwgrzybicznie. Wystarczy nawet 1 łyżeczka oleju z czarnuszki dziennie!

Działanie antyalergiczne

Znajdujący się w czarnuszce tymochinon blokuje wydzielanie histaminy, co sprawia, że nasz układ immunologiczny znacznie łagodniej reaguje na alergeny. Olej z czarnuszki może być stosowany także zewnętrznie na zmiany skórne lub w przypadku AZS (atopowego zapalenia skóry).

Czarnuszka na nadciśnienie tętnicze

Czarnuszka pozwala zmniejszyć ciśnienie krwi oraz utrzymywać je na właściwym poziomie. Co więcej, wyrównuje ona poziom cholesterolu oraz chroni przed miażdżycą.

W jakiej postaci spożywać czarnuszkę?

Czarnuszka jest rośliną wykorzystywaną nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni jako dodatek do wielu dań. Można spotkać ją w formie:
– oleju
– całych ziaren
– ziaren zmielonych.

Ponadto, z czarnuszki można również robić nalewki oraz napary.

Czarnuszka w kuchni jest stosowana właśnie w tych trzech formach. Zmielone ziarna śmiało mogą zastąpić pieprz, są w dodatku łagodniejsze i mniej podrażniają żołądek. Ziarna czarnuszki to natomiast doskonały dodatek do sałatek, wypiekanych chlebów czy domowego sera. Używając oleju z czarnuszki, pamiętajmy aby stosować go na zimno, gdyż wysokie temperatury powodują utratę cennych dla naszego zdrowia właściwości.

W lecznictwie stosowany jest przede wszystkim olej z czarnuszki w formie zewnętrznej lub wewnętrznej. Można spożywać go samego, jak i łączyć olej z nasion czarnuszki z jogurtem lub kefirem (na trawienie) oraz miodem (na wzmocnienie odporności, walkę z przeziębieniem).