Ludzie w dzisiejszych czasach za sprawą Internetu oraz coraz większego przywiązywania wagi do tego co kupują pragną zamienić niezdrowe produkty, których używali dotychczas na ich zdrowsze wersje. Oliwa z oliwek jest jednym z podstawowych składników umożliwiających tworzenie zdrowych oraz pysznych dań. Przekonaj się dlaczego nie może jej zabraknąć również i w Twojej diecie.
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Nie trzeba być geniuszem, żeby domyślić się, że do produkcji oliwy z oliwek używa się drzewa oliwkowego. Kiedy lato dobiegnie schyłku i drzewo wydało soczyste owoce, odbywają się żniwa. Produkcja oliwy nie jest skomplikowana i polega na tym, że oliwki wraz z pestkami zostają zmiażdżone, co umożliwia pozyskanie soku. Kiedy sok zostaje pozbawiony większej części wody odbywa się jego filtracja. Po zakończonej filtracji mamy do czynienia z najlepszej jakości oliwą z oliwek.
Potrzeba 500 kg oliwek, żeby stworzyć 57 litrów oliwy, czyli można bez większych skrupułów stwierdzić, że są to bardzo wydatne owoce.
Oliwa oliwie nie jest równa, dlatego na rynku można znaleźć zarówno oliwy żółte, jak i te przypominające w kolorze jasną oraz ciemną zieleń. Po kolorze można poznać jakiego smaku można się spodziewać.
Oliwa z oliwek – właściwości
Oliwa, mimo iż bez wątpienia jest tłuszczem posiada wiele cennych dla organizmu ludzkiego właściwości oraz cech. Już na wstępie należy zaznaczyć, że nie zawiera ona cholesterolu, co różni ją od wielu innych tłuszczy. W jej skład wchodzą jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym spożywanie oliwy z oliwek jest w stanie zapobiegać występowaniu miażdżycy, albo zredukować jej intensywność. Odpowiada także za pomniejszanie ciśnienia krwi. Osoby, które regularnie jedzą oliwę prawdopodobnie nie będą zmagać się zarówno z astmą, jak i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, a to wszystko za sprawą kwasu oleinowego, który w niej występuje. Dodatkowo, oliwa jest w stanie przynieść zdecydowaną ulgę osobom zmagającym się z kamicą żółciową, nieżytem oraz wrzodami w żołądku. Stosuje się ją u osób, które mają problemy z wypróżnianiem i zmagają się z zaparciami.
Oliwa z oliwek jest bogactwem przeciwutleniaczy, których rolą jest powstrzymywanie pojawiania się w organizmie wolnych rodników, dzięki czemu pozwala zachować młody oraz promienisty wygląd na jeszcze dłużej.
Produkt ten zawiera witaminy A, E, D oraz K. Po oliwę powinny sięgać wszystkie osoby zmagające się z problemami żołądkowymi, narzekającymi na trawienie, a także pragnące usunąć z organizmu toksyny. Rekomenduje się ją dla dzieci, gdyż oddziałuje znakomicie na wzrost kości.