Jako jedna z najbardziej niezbędnych witamin, witamina b jest również najbardziej zagmatwana – ponieważ, jest dużo jej rodzajów, a każdy z nich pełni bardzo odrębną (i ważną) funkcję. W tym artykule postaramy się wyjaśnić podstawowe różnice i najlepsze sposoby włączenia różnych rodzajów witaminy b do codziennej diety.

 

Witamina b – dlaczego jest tak skomplikowana?

Jest tak prawdopodobnie, dlatego że jej poszczególne odmiany często działają wspólnie, ale i indywidualnie w ciele, jak również są obecne w tej samej żywności. Rozróżnianie ich jest, więc trochę skomplikowane, ale nie można zapominać, iż stanowią one grupę ośmiu chemicznie odrębnych witamin, z których każda spełnia unikalne funkcje o określonych zaletach. Pomagają przekształcić nasze jedzenie w energię i odgrywają ważną rolę w różnych aspektach metabolizmu komórkowego, pomagając zachować energię przez cały dzień.

Równocześnie są ważne w posiadaniu zdrowej skóry i włosów, równoważeniu nastrojów i łagodzeniu stresu, pomaganiu w koncentracji, wspieraniu zdrowia sercowo-naczyniowego, zapobieganiu migrenom i wspieraniu odporności.

 

Witamina B- czy każda z tej grupy jest równie ważna?

Dwie najważniejsze witaminy B to:

  • B12,
  • kwas foliowy (witamina B9).

B12 ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, co oznacza, że odgrywa istotną rolę w zachowaniu jasności umysłu i skupieniu, a także w równowadze emocjonalnej i spokoju. Jest także niezbędna do przewodzenia sygnałów nerwowych i ogólnie do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Brak witaminy B12 sprawia, że Twoje ciało jest bardziej podatne na stres fizyczny i emocjonalny.

Kwas foliowy jest kluczowym obrońcą przed drażliwością, depresją i innymi reakcjami na stres fizyczny i emocjonalny. Pomaga naprawić DNA i ma również znaczące zalety przeciwstarzeniowe. Jest również niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ niedobór może powodować poważne neurologiczne wady wrodzone. Witamina B12 współpracuje z folianami w syntezie DNA i czerwonych krwinek.

Uwaga: chociaż folian i kwas foliowy są stosowane zamiennie, ważne jest, aby znać różnicę. Kwas foliowy jest syntetycznym rodzajem witaminy B stosowanym w suplementach i żywności wzbogaconej, podczas gdy folian jest naturalną formą występującą w żywności.

Kolejna ważna witamina B to witamina B6. Bierze udział w ponad 100 reakcjach komórkowych w całym ciele i pomaga w utrzymaniu płynności różnych funkcji organizmu. Ważne jest jednak to, by dbać o prawidłowy poziom w organizmie ich wszystkich, gdyż tak jak wspominaliśmy na samym początku: każda, ale to każda ma dla ludzkiego organizmu znaczenie!